Monday, September 27, 2004

Mujahid Jutawan


“Kami mengisytiharkan jihad terhadap kerajaan Amerika kerana mereka adalah negara penjenayah, kejam dan zalim. Mereka telah melakukan jenyah yang besar terhadap umat Islam samada secara langsung atau melalui sokongan yang mereka berikan kepada Israel yang merampas bumi suci Palestin. Jika usaha kami membebaskan bumi umat Islam dianggap sebagai terroris, maka ia adalah suatu penghormatan bagi kami�

Demikianlah antara ucapan yang dilafazkan oleh Osama bin Laden yag terkenal di dunia Islam sebagai seorang jutawan dan mujahid yang alim.

Apa yang diucapkan oleh Osama bin Laden itu memang tidak dapat dinafikan oleh sesiapa pun.Osama telah berjaya meniupkan semangat perjuangan di dada mujahid-mujahid Islam dari pelusuk dunia terutama ketika peperangan menentang pencerobohan komunis Rusia di Afganistan.

Namun, nama beliau kembali bertiup kencang sebagai penjenayah paling dikehendaki dunia sebaik sahaja berlakunya peristiwa pengeboman kedutaan Amerika Syarikat di Kenya dan Tanzania. Kerajaan Arab Saudi telah menggugurkan kerakyatan beliau, kebanyakan negara Arab dan Eropah tidak membenarkan beliau memasuki Negara mereka dan kerajaan Amerika Syarikat telah membuat beberapa tuduhan terhadap beliau. Setakat ini tiada siapa yang membuat tuduhan secara rasmi serta membuktikan jenayah yang dilakukan oleh Osama.

BIOGRAFI
Osama bin Mohammad bin Laden dilahirkan di Bandar Riyadh, Saudi Arabia pada tahun 1957.

1.Kekayaan
Kekayaan keluarga bin Laden adalah dianggarkan bernilai US$5 billion. Osama sahaja dianggarkan memiliki kekayaan US$300 juta.

2.Pendidikan
Mendapat pendidikan awal di Kota Jeddah dan kemudiannya melanjutkan pelajaran di King Abdul Aziz University di Jeddah dalam bidang ekonomi dan pengurusan serta kejuruteraan awam.

3.Status perkahwinan
Berkahwin dan mempunyai empat orang isteri.

4.Gaya hidup
Walaupun kaya, gaya hidupnya adalah amat sederhana dan pemurah. Beliau sentiasa berjubah dan amat mengambil berat di dalam amalan-amalan sunnah Nabi SAW.

5.Kegiatan Islam
Mula bergiat dengan gerakan Islam pada pertengahan 1974 dan berterusan sehingga bermulanya jihad di bumi Afganistan. Beliau juga terlibat di dalam jihad di selatan Yemen menentang pemberontakan komunis sehingga komunis jatuh di Yemen.

6.Pengalaman
Menjadi teman rapat As-Syahid Abdullah Azzam. Menubuhkan pejabat Mujahideen di Peshawar serta Camp Sidda bagi melatih mujahidin Arab yang datang berjihad di Afganistan. Terlibat dalam banyak siri pertempuran bersama-sama mujahidin semasa di Afganistan.

7.Dibuang negeri
Meninggalkan Arab Saudi pada tahun 1991 dan kemudian diarahkan kerajaan Arab Saudi untuk pulang tetapi beliau enggan pulang. Kerajaan Arab Saudi telah menggugurkan kerakyatannya, membatalkan passport, membekukan semua harta yang ada disana serta melabelkan beliau sebagai penjenayah.

8.Diangagap penjenayah
Sekarang beliau tinggal di Afganistan. Beliau kini kin dianggap sebagai penjenayah yang paling dikehendaki oleh barat terutamanya CIA Amerika Syarikat kerana dikatakan menjadi penganjur rangkaian keganasan antarabangsa.


AWAL PERJUANGAN
Bermula dari tahun 1979, ketika bumi Afganistan dijajah oleh rejim komunis Rusia, Osama Bin Laden dengan gigih telah mengatur serta menyusun pemuda-pemuda Islam dari seluruh pelusuk dunia untuk berjihad di Afganistan. Beliau adalah pendakwah serta mujahid yang terus menerus menyeru umat Islam agar mara berjihad menentang kekejaman komunis Rusia. Pemuda-pemuda Islam terutamanya dari Timur Tengah telah ditiupkan dengan semngat jihad di bumi Afganistan, berpegang kepada ajaran Allah dan sentiasa memohon pertolongan dari Allah.

1. Ujian Dari Allah
Beliau telah berusaha menyakinkan umat Islam bahawa pencerobohan tentera Rusia adalah ujian Allah yang amat besar kepada umat Islam di seluruh dunia. Beliau begitu gigih menjelajah seluruh pelusuk bumi umat Islam dengan berceramah serta menyediakan risalah jihad bagi mengingatkan umat Islam supaya kembali berpegang kepada ajaran Allah.

Osama Laden yang kini berusia 47 tahun tetap gigih dengan semangat perjuangan beliau walaupun terpaksa menghadapi pelbagai ujian yang besar. Walaupun berasal dari keluarga yang kaya raya, beliau tetap menunjukan sikap sebagai seorang Muslim yang amat bersikap rendah diri serta pemurah. Beliau pernah menceritakan bahawa kerajaan Arab Saudi sentiasa mengugut serta menekan keluarga beliau.

2.Menolak Pujukan Ibunya Agar Kembali Ke Saudi
Semasa berada di Sudan, kerajaan Saudi pernah menghantar ibunya, bapa saudaranya serta abang-abangnya ke Khartoum sebanyak sembilan kali bagi memujuk beliau agar kembali ke Arab Saudi dan memohon maaf kepada Raja Fahd. Sekiranya beliau tidak pulang, segala kekayaan dan kedudukan yang ada pada beliau akan dirampas oleh kerajaan Saudi.

Osama begaimanapun menegaskan: “Saya telah menolak pujuk rayu ibu serta keluarga dengan baik. Saya tahu mereka dipaksa oleh rejim Saudi. Saya memberitahu ibu saya, biarkan apa sahaja yang Raja Fahd mahu lakukan kepada saya dan keluarga saya, saya tidak sekali-kali akan kembali. Saya kini hidup penuh ketenangan dan bermaruah… hidup mati saya adalah untuk perjuangan Islam�

“Adalah lebih baik bagi kami tinggal di bawah pokok dari dalam istana yang besar sedangkan terus mendapat kemurkaan Allah. Mendengar perkataan saya itu, ibu saya terus menangis teresak-esak lalu memeluk saya. Inilah satu-satunya peristiwa yang tak dapat saya lupakan selain dari saat paling sedih bagi saya apabila mendapat berita kehilangan sahabat karib serta rakan seperjuangan saya, Ustaz Azzam yang gugur syahid di bumi Afganistan."


3.Tuduhan Barat Terhadap Osama Laden
 • Mengeluarkan fatwa terhadap kezaliman Amerika Syarikat.
 • Terlibat dalam perancangan peristiwa pengeboman World Trade Center, Amerika Syarikat.
 • Terlibat di dalam peristiwa pengeboman di pengkalan tentera Amerika di Al-Khobar, Arab Saudi.
 • Berkomplot bagi membunuh Presiden Clinton
 • Mengadakan kempen besar-besaran bagi menjatuhkan kerajaan beraja Arab Saudi.
 • Menjadi penaung serta berkomplot melakukan tindakan berbentuk keganasan di peringkat antarabangsa melalui pertubuhan yang dikenali sebagai al-Qaeda.

 • PELOPOR JIHAD
  Osama bin Laden pernah ditanya oleh pemberita terkenal Britain, Robert Fisk dari akhbar The Independent tentang persoalan mati. Dengan tenang beliau menjawab: “Sekarang saya sedikitpun tidak takut dengan mati. Sebagai seorang Muslim kami percaya apabila kami mati, kami akan menjadi ahli syurga. Sebelum kami ke medan peperangan, Allah sentiasa memeberi kami ‘sakinah’ (ketenangan)."

  1.Membebaskan Bumi Afganistan
  “Suatu ketika , semasa berjihad di Afganistan, tentera komunis Rusia hanya berada kira 30 meter dari kami. Mereka berusaha untuk menangkap saya. Kami sentiasa dibedil tetapi hati saya sungguh aman dan tenteram sehinggakan saya terus tertidur. Saya sendiri melihat mortar 120mm jatuh dihadapan kami tetapi ia tidak meletup. Empat lagi bom-bom besar telah digugurkan ke atas pengkalan Mujahidin tetapi satupun tidak meletup. Dengan pertolongan Allah, kami akhirnya berjaya menghalau rejim komunis Soviet Union.�


  Beginilah kecekalan serta ketabahan Osama bin Laden di dalam dakwahnya. Beliau terpaksa menghadapi berbagai-bagai rintangan dan tekanan bukan sahaja dari kuasa besar Amerika tetapi juga dari kalangan pemimpin sekular negara-negara Arab yang tidak senang dengan cara pendekatan yang dibawa oleh beliau. Beliau menekankan aspek jihad didalam perjuangan serta mengecam pemimpin Arab yang sekular yang terlalu bergantung kepada kuasa-kuasa besar seperti Amerika, Britain dan Peranchis.

  2.Membakar Semangat Pemuda-pemuda Islam
  Sebagai plihan, usaha dakwah serta ajaran yang diberi oleh Osama bin Laden telah mendapat sambutan di kalangan-kalangan pemuda-pemuda Islam. Kesedaran Islam bertambah dan kerja-kerja dakwah mula mendapat perhatian. Osama dan pengikut-pengikutnya telah mengusahakan pembinaan masjid, sekolah-sekolah agama serta ma’ahad tahfiz al-Quran.

  Beliau juga memberi sumbangan serta kepakaran dalam membangunkan ekonomi Negara Bosnia, Somalia dan Sudan yang dikepung oleh kuasa-kuasa besar dunia . Klinik-klinik serta jalan-jalan raya turut dibina dengan perbelanjaan yang amat cermat.

  Perang Teluk juga banyak memberi pengajaran kepada Osama. Beliau menentang keras kemasukan askar-askar Amerika dan Britain ke bumi HIjaz yang suci. Sikap golongan sekular yang terlalu bergantung kepada kuasa-kuasa besar Barat menyebabkan Osama bin Laden serta golongan muda Islam yang dilantik oleh beliau, mengambil langkah bagi menyedarkan umat Islam bahawa hanya dengan Islam mereka dapat membebaskan diri dari kekejaman musuh-musuh Islam.

  Beliau juga sering menekankan tentang bahaya Zionis yang sentiasa benci kepada umat Islam serta berwaspada terhadap ancaman fahaman secular dan nasionalis Arab yang menyerang umat Islam di kebanyakan negara-negara Arab.

  3.Pendakwah Yang Gigih dan Berani Mati
  Inilah potret kehidupan mujahid Osama bin Laden yang merupakan “pelopor jihad Afganistan.� Walaupun terus menerus diburu sebagai “penjenayah paling dikehendaki,� Osama tetap merupakan seorang pendakwah yang gigih dan menjadi lambang kebanggaan pemuda-pemuda Islam di seluruh dunia.

  Ia tidak sedikitpun menyekat perjuangan suci bagi menentang kezaliman dan membebaskan bumi umat Islam dari gengaman kuasa besar yang didalangi rejim Zionis “Israel�. Beliau kini menjadi harapan kepada seluruh umat Islam bagi meneruskan jihad bagi membebaskan diri serta tanahair mereka dari cengkaman kuasa-kuasa besar.

  Osama pernah berkata: “Di dalam Islam, Allah menyediakan tempat yang istimewa bagi mereka yang berjihad. Sehari berjihad di Afganistan adalah seperti 1000 hari bersembahyang di setiap masjid.�

  Source:
  Abdul Majid Hakim OSAMA BIN LADEN Antara TERORIS dan PEJUANG SUCI Pustaka Ilmi Malaysia, 2002.

 • AN INSIDER'S VIEW OF OSAMA BIN LADEN
 • Most Wanted Terrorist - Usama Bin Laden

  AG: Hingga kini masih lagi meragui insan yang bernama Osama bin Laden ini, adakah dia sememangnya seorang pejuang Jihad yang tulen, ataupun sebahagian dari mekanisme Zionis proxy melalui pertubuhan CIA. Mungkin juga seorang double agent yang telah berpaling tadah. Mungkin dakyah Zionis terlalu kuat, hinggakan goyah dan masih was-was keyakinan ini. Walau apapun yang diperjuangkan, ingatlah bahawa Jihad fisabilillah walau bagaimana kuat dugaannya, akhirnya pasti akan mendapat pertolongan dari Allah SWT.
 • No comments: